dimecres, 7 de gener del 2015

Regal de nadal

Aquests dies preparatoris al nadal, i els posteriors, hem tingut un gran regal. De fet són tres, com els savis d'Orient. I encara n'espero un altre. I si he esperat no desesperaré.
Em refereixo a la recuperació d'una figura excelsa -i abandonada, com sol passar- de la literatura catalana. I el fet s'ha realitzat amb la publicació de tres llibres:

- Poesia completa. Edicions 1984.
- Els ulls/La mirada. El Gall editor.
- Diaris. El Gall editor.

Feia anys que es deia que la poesia completa d'un dels millors poetes del segle XX de la literatura catalana s'estava preparant per a edicions 62, però el producte no ha vist la llum fins ara i en una altra editorial. Amb molts poemes publicats en revistes que no havien vist altra llum i molts d'altres d'inèdits. I, a més, s'han reeditat els llibres que s'han volgut assimilar al gènere del dietari: Els ulls, La mirada, La motivació i el film, Pere Pau i un gairebé inèdit La vida i els meus instants. Evidentment, els tres últims es publiquen amb el títol de Diaris. Molts dels llibres d'aquest gran autor, Blai Bonet, són en aquests moments introbables. Mantenir la memòria, mantenir la creació ens ha de ser indispensable i imprescindible: nodrir l'ànima és nodrir la vida.
Encara espero un altre regal: m'agradaria veure la seva prosa -i el poc teatre que va escriure- recollits en un o dos volums. Per deferència. Sempre he cregut que El mar és una de les millors novel·les de la literatura catalana del segle XX; això si no ens deceben els que estableixen cànons més o menys imperfectes pel que fa a les millors novel·les del segle (no me les he llegides totes). Qui ha llegit les novel·les de Blai Bonet mai no pot quedar indiferent. Estem d'enhorabona, però que continuï.







2 comentaris:

  1. Una assignatura pendent que tinc aquesta... Mai no he llegit Blai Bonet. Ara sembla que m'ho comencen a posar molt fàcil...

    ResponElimina
  2. A mi els reis m'han deixat la poesia completa...:)
    Un molt bon regal!

    ResponElimina