dissabte, 16 d’agost del 2014

Sobre poesia i poetes (I)

Hi ha molts poemes que no s'entenen...
Potser no volen dir res: és el problema dels poetes.
El problema social sorgeix quan crítics i professors diuen que són bons.

4 comentaris:

  1. No tinc massa clar que el fet que s'entengui la poesia o no tingui a veure amb la seva qualitat. Crec que totes les combinacions són possibles.

    A mi m'agrada més que s'entengui, però que guardi una mica de misteri, no?

    ResponElimina
  2. Segons l'entenc, la poesia és una expressió artística. Si el motiu de l'expressió s'amaga és que en realitat no es volia expressar o és una presa de pèl; per tant, no em serveix.
    L'expressió a través del llenguatge és la creació de la bellesa i, intrínsecament, ja comprèn el misteri. Si més no, l'entenc així.

    ResponElimina
  3. Potser no s'amaga, ni ens prenen el pèl, potser l'expressió és diversa per a persones diverses. Podria ser que qui l'escriu expressi molt bé des dels seus referents personals i per un altre sigui complicat d'entendre. No em sembla massa objectiu el fet d'entendre o no... Sinó ben subjectiu.

    Faig d'advocat del diable per reflexionar una mica, ja que com et deia abans, prefereixo de molt que s'entengui. Sempre, els meus poetes preferits, s'entenen molt bé. Entre ells de alguns consagrats i també alguns de la xara dels blogs, per exemple.

    ResponElimina
  4. Sé que es donen poemes per acabats que quan dialogues amb l'autor o autora te n'adones que allò que no s'entén és una mala elaboració del poema, on, sense que se n'hagin adonat, entren en incoherències. I?... Com està ben escrit... Com...
    I al final és l'altre que no l'entén bé (o sigui jo). I el que acaba sent una pifiada de l'autor és una meravella del poema.
    És veritat que en alguns altres casos pot ser subjectiu entendre'l o no... I és veritat que alguns van amb el vestit nou de l'emperador (i aquí és quan dic que venia el problema social, quan els crítics i els que tenen el comandament poden dir si això és bo o no... perquè alguns i algunes d'ells i elles porten aquest vestit i uns altres es dediquen a vendre'l).

    ResponElimina